Duit Belanja Sally

31 Mar 2011

Tersalah Rakam Aksi Sally

Ekceli kita baru ingat nak kongsi gelagat Sally yang terlalu risau akan anak-anak dia yang berada di halaman luar rumah. Tapi tak ingat pulak kita rakam pakai handphone, kita lupa nak landskapkan dia, last-last hasilnya jadi seperti di bawah ini...



Agak-agak patah tak leher korang dok teleng-teleng tengok aksi Sally dalam misi menyelamatkan anaknya (kononnya) dalam video tu tadi??

Apa?

Tak nampak satu hapa?

Haha... sah² yang tak nampak tu lagi dua minggu je... keh keh keh!!!
Joking joking yea.... :p

Btw video tu menunjukkan betapa sayangnya si Sally nie kat anak-anak dia yang kita kurung dalam sangkar di luar rumah. So Sally tu dalam misi nak menyelamatkan anak-anak dia, dia pujuk kita untuk bukak pintu sebab nak lepak luar rumah sambil perhatikan anak dia tu sekor-sekor.

Tapi kita suka tengok part dia 'berkomunikasi' dengan anaknya. Cuba korang perhatikan kalau korang perasan. Nampak prihatin sangat si Sally nie kat anak-anak dia. Alahai... tersangatlah comel! Huhu...

So, itulah kisah videonya.

Takpa takpa...

Next time kita rakam betul betul, ok? (^_^)


30 Mar 2011

Jackie Chan Pass Away???




Memula dapat mesej daripada adik tentang berita nie.
Pastu balik rumah, terus tanya encik google...
Surfing je internet, memacam cerita tentang hero Hong Kong nie...

Ada yang kata masih dirawat di LA laa...
Ada yang kata fake news sempena April Fool laa...
Ada yang kata tu semua rumourslaa.. walhal Jackie still alive dan masih dalam rawatan.

So kita tak tahu mana satu betul.
Tapi selagi tak keluar berita kat tv, so kita rasa berita nie tak betul laa kot...

Huhu...



29 Mar 2011

10 individu terkaya di Malaysia 2011. Mereka telah buktikan!


Sebagai seorang anak Melayu Islam, kita turut berbangga dan berbesar hati bila mana akhirnya terselit jugak seorang Melayu Islam dalam SEPULUH INDIVIDU TERKAYA DI MALAYSIA. Kaum India pula sudah semestinya turut berbangga dengan pencapaian Ananda Krisnan. Namun LAPAN individu selebihnya, tak lain tak bukan menjadi kebanggaan masyarakat Tionghua.

Mari kita saksikan senarai lengkap di bawah;

1) Tan Sri Robert Kuok Hock Nien (Kerry Group/Kuok Group) RM42.76 bilion
2) Tan Sri T. Ananda Krishnan (Usaha Tegas) RM27b
3) Tan Sri Lee Shin Cheng (IOI Group) RM11.92b
4) Tan Sri Teh Hong Piow (Public Bank) RM10.86b
5) Tan Sri Lim Kok Thay (Genting Group) RM10.38b
6) Tan Sri Quek Leng Chan (Hong Leong Group) RM7.09b
7) Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary (Al-Bukhary Foundation) RM6.01b
8) Puan Sri Lee Kim Hua (Genting Group) RM4.4b
9) Tan Sri Tiong Hiew King (Rimbunan Hijau) RM3.5b
10) Tan Sri Vincent Tan Chee Yioun (Berjaya Group) RM3.2b

Apa kesimpulan yang korang boleh rumuskan berdasarkan  senarai di atas?

Ulasan kita mudah saja.

Kaum Cina memang satu kaum yang paling rajin dan paling survival di dunia. Buktinya, campaklah mereka ini di mana-mana, pasti akan wujud Chinese Town di sesebuah negara yang mereka diami. Kaum kita ada tak macam nie?

Kedua.
Cucu cicit Puteri Hang Li Po ini rata-rata berdarah peniaga. Rata-rata suka berniaga. Buktinya, lihat saja deretan kedai, bangunan-bangunan, wisma dan empayar gah di Malaysia ini, majoriti dimiliki oleh kaum ini. Jika makan gaji sekali pun, mereka pasti akan memilih profesion yang profesional seperti doktor gigi atau remiser atau pun memiliki jawatan sebagai orang atasan dalam satu-satu organisasi syarikat. Jarang kita lihat orang Cina di Malaysia ini jadi tukang cuci atau kerani cabuk di pejabat. Tapi kita? Ramai mat Melayu jadi despatch etc.

Ketiga.
Mereka ini rata-rata jenis yang menepati masa dalam sesuatu pekerjaan yang dilakukan dan sering bekerja keras dan tiada istilah mustahil dalam hidup mereka. Lihat saja negara Jepun, bagaimana pantasnya mereka membangunkan negara mereka setelah mengalami letupan yang maha dahsyat di Hiroshima. Akan datang kita boleh lihat, bagaimana wilayah Sendai di bahagian timur laut Honshu yg dilanda tsunami tempoh hari, pasti akan lebih cepat membangun berbanding Acheh sebelum ini! We will see! Ini kerana masyarakatnya sangat rajin dan sangat cekal dan tak kenal erti putus asa!

Cukuplah tiga contoh yg boleh dijadikan iktibar buat kita kaum Melayu.

So, apa ikhtiar kita untuk meramaikan lagi usahawan/usahawanita Melayu Muslim di Malaysia ini??? 

Dan sedarkah kita, apa yang kaum Cina lakukan ini, sepatutnya kita dahulu yang lakukan kerana di dalam Islam amat menggalakkan perniagaan dan mengharamkan riba!
Islam juga amat menitikberatkan soal disiplin dan melarang umatnya berputus asa. Namun kita hari ini menjadi sebaliknya. Sampai terdapat satu istilah glamour yang sangat tak baik iaitu 'Janji Melayu'.

Dan Melayu hari ini lebih suka berada di zon selesa dan tidak pernah mahu berubah fikiran untuk mengubah penguasaan ekonomi di Malaysia ini.

Korang tahu apa itu zon selesa?
Yakni zon di mana tidak berani mengambil risiko khususnya dalam bidang perniagaan sebab lebih suka tunggu gaji masuk di akhir bulan.

Bukan salah. Tak salah pun.

Tapi tulah. Selagi macam itu, jangan beranganlah untuk menjadi kaya seperti orang Cina sebab korang dah setkan rezeki korang sekadarnya itu. Tak berani ambil risiko untuk mencari lebih. Kan? Lagi malang, bila dah malas berusaha, cari jalan singkat nak kaya. Pastu mulalah terjebak dengan MLM menipulah, skim cepat kayalah, gores dan menanglah, etc. Orang Cina ada terjebak dalam benda bodoh macam ni? Amat jarang kita dengar, kan?

Kita cakap eh silap, taip... hehe...
Kita pun macam korang jugak, Melayu yang secara amnya punyai habit yang majoriti korang lakukan. Bertangguh kerja, kurang disiplin, tak tepati masa... memang... kita macam dah terbiasa dengan budaya ini sebab bila kita awal pun, member kita belum tentu dah sampai, so next time kita pun jadi malas nak on time. Kan?

So kita kena ubah benda nie semua.
Kena ubah cara kerja, cara berfikir dan matlamat hidup.
KITA SEMUA KENA BERUBAH!!!
(NAK-NAK YANG TUKANG TAIP NIE HAAA...  JANGAN TAHU TAIP JE TAPI HAMPEH! HAHA...)

Korang fikir adakah semua orang yang memiliki Ferrari tu disebabkan mereka bertuah dan sememangnya kaya-raya asalnya?

Bukankah sebetulnya kita semua berhak untuk merasai memandu sebuah Ferrari jika kita benar-benar berusaha ke arah itu, kan?

Kita memang bercita-cita untuk menjadi kaya satu hari nanti. Dan korang tahu di antara impian kita seandainya Allah makbulkan impian kita kelak?

Kita nak sediakan satu welfare untuk kucing-kucing terbiar!!!
Korang doakan moga impian kita ini menjadi kenyataan ok?
Jadi, ayuh bangkit dan sama-sama tingkatkan penguasaan kita dalam bidang perniagaan dan ekonomi!!!

(Kita membebel nie untuk naikkan semangat kendiri yang lebihnya... huhuhuu...)

26 Mar 2011

Kisah Kita dan Kucing

Ouii ouiii...

Ramai yang tak tahu, kita sebenarnya dah lama ada pengalaman dalam memelihara kucing. Seingat kita, sejak umur 9 tahun kita dah ada kucing. Cuma beberapa tahun selepas tu, yakni sebelum 'kemunculan Sally' dalam hidup kita, kita terpaksa abaikan minat kita tu sebab kita mula berpindah ke rumah flat. Yela, sebelum tu kita duduk kat kawasan 'Sting Garden' (Hanya yang paham je tahu makna sting garden tuh! Haha), so agak sukar untuk kita pelihara kucing masa tu, tambahan pulak dengan status kita sebagai pelajar sekolah rendah. So memang takda masa nak jaga kucing mucing nie.

Sejak zaman kanak-kanak, kita memang suka kucing dan sentiasa berkeinginan untuk peluk kucing setiap kali kita jumpa mereka-mereka ini di mana-mana. Jadi buat pertama kali, kita pelihara seekor kucing. Kita letak nama dia Panther pasal rupa dia macam harimau kumbang. Satu badan hitam. Dan seingat kita, Pantherlah salah seekor kucing kita yang paling lama dan paling banyak kisah suka duka kita dengan Panther. Panther nie jantan. So paham2lah, jantan nie bila dah baligh, mula tak lekat kat rumah. Kerja dia asyik bergaduh pasal berebut 'awek' kat luar. Nak dapat seekor 'awek', kucing2 seangkatan Panther terpaksa beradu tenaga untuk mendapatkan 'awek' idaman hati. Haha. Macam best je ayat kita nie.

Dan bermulalah gelagat Panther yang suka keluar masuk rumah. Dan pengalaman sedih, ada beberapa kali Panther balik rumah dalam keadaan berlumuran darah. Paling kita tak boleh lupa, waktu tu Panther teruk sangat cedera dia. Lidah dia luka, kaki dia cedera pastu badan dia habis calar-balar. Kita menangis waktu tu. Ayah kita kata, Panther sah-sah bergaduh besar dengan kawan2 seangkatan dia kat luar. So sebaik saja tengok Panther dah terhincut-hincut kakinya, kita mula rawat dia. Kita bersihkan luka dia, kita letak ubat luka, kita bersihkan lidah dia. Pokoknya semua yang termampu untuk sembuhkan Panther, memang kita buat. Dan rasanya dekat seminggu kita jadi doktor Panther. Tapi dua hari masa rawat dia, Panther memang tak pergi mana. Dia memang berehat je kat atas katil atas yang kita khaskan untuk rawat dia. Memang nampak dia sakit. Tapi lepas sihat, dia mula tak lekat rumah balik. Kita pun tak boleh halang pasal kita sekolah pagi petang (agama dan kebangsaan).

Kita pelihara Panther dekat 4-5 tahun rasanya. Pada satu hari tu, Panther terus hilang tak balik-balik. Maybe Panther dah mati akibat bergaduh kot... (+_+). So tak lama pastu, kita isi kesedihan kita dengan memelihara seekor lagi kucing. Kita boh nama dia Tommy. Tommy pun jantan gak. Muka Tommy nie memang ada iras kucing yang iklan Whiskas tu. Memang sama. Tu pasal kita suka tengok iklan Whiskas sebab model kucing tu mengingatkan kita pada Tommy... Huhu... (T_T)


Macam inilah lebih kurang identiti si Panther

So sebagaimana Panther, Tommy pun macam tula. Bila dah besar, mula gatal nak mengawan. Cuma sepanjang pelihara Tommy, dia tak pernah gaduh teruk sampai darah-darah macam Panther. Tommy just luka-luka biasa je. Tak teruk. Nak dijadikan cerita, waktu tu jiran depan rumah kita (India), dia ada seekor kucing betina. So Tommy nie memang selalu bertenggek kat rumah jiran kita tu pasal suka kat kucing betina India tu. Kucing tu agak comel dan agak bersih sebab dijaga dek keluarga India tu. Lama-kelamaan kucing betina tu pun selalu datang rumah kita dan selalu bertenggek kat rumah kita pasal nak jumpa Tommy. (Kiranya cinta Tommy berbalaslah kan? Keh keh keh!!!...) Disebabkan selalu sangat kita jumpa Tommy dating dengan awek dia tu, so kita pun letak nama awek Tommy tu sebagai Mimi. Last-last Mimi pun pregnant pasal dah asyik dating je dengan Tommy, kan? Haha... Kantoi!!

Part nie kita excited nak cerita nie. (^_^)

Sepanjang Tommy couple dengan Mimi, dua kali Mimi pragnant dan KITALAH yang jadi bidannya. Tu pasal masa Sally nak beranak hari tu kita tak takut pasal kita memang ada pengalaman sambut baby kucing. Mengimbau balik saat Mimi nak beranak, satu pagi tu kita tengah tidur. Mimi datang dok meoww meoww kat kita, pastu usik-usik muka kita, pokoknya selagi kita tak bangun, dia tak diam. Dok mengiau suruh kita bangun. So kita mengalah. Kita bangun. Kita tengok dia lain macam. Pasal meoww meoww dia bukan macam biasa. Kalau nak makan, bukan macam tu. So kita syak Mimi dah sampai masa nak beranak. Kita terus siapkan persiapan untuk dia beranak dan akhirnya kita berjaya jadi bidan dia dengan selamat. So dua kali dia beranak, dua kali lah macam tu. Oh ya, sejak Mimi asyik bertenggek kat rumah kita, Mimi dah jarang balik rumah dia pasal dia lagi suka kat rumah kita. Jiran India tu pun macam tak marah. Yela, kita jaga Mimi baik-baik apa. Lagi pun Mimi sendiri nak datang rumah kita.

Tommy memang ada iras model iklan Whiskas ni, tapi percayalah, Tommy kita lagi handsome!


So berbalik kepada anak-anak Mimi tu, kali pertama tu dia beranak 3 ke 4 ekor, entah, kita lupa. Tapi seekor daripadanya mati kena langgar dek jiran sebelah yang reverse kereta tapi tak tengok belakang. Yang buat kita angin, dah langgar tu bukan nak stop tengok, sebaliknya dia boleh blah macam tu je. Kurang asam. Tapi tula, disebabkan perangai biadap dia tu, tak lama pastu dia accident. Dua kali rasanya dia accident. Ambik ko! Tula, jangan kurang ajar kat haiwan. Kan Allah bayar cash! Dahla yang kena langgar tu anak Mimi yang comel, badannya belang-belang macam harimau! Kita siap boh nama dia Tommy jugak pasal muka dia sejibik macam ayah dia, cuma warna je lain sikit. Masa dia langgar anak Mimi tu time tu abang kita ada, so abang kitalah yang tanam pasal kita tak sampai hati... kita terlalu sedih. Abang kita buka T-Shirt yang dia pakai waktu tu untuk balut anak Mimi yang dah mati kena langgar tadi.

Tommy yang mati kena langgar tu ada iras-iras kucing yang belah kiri ni. Ibunya si Mimi, warna bulu pun lebih kurang macam ni - kuning + oren + hitam

Tentang anak-anak Mimi yang lain, (Mimi kan beranak 2x, so banyaklah anak dia), ada yang mati kena langgar, tapi tak ingat kat mana pasal dah lama sangat, dan ada yang ghaib macam tu je. Kita memang takda masa nak perhati seekor-seekor anak Mimi pasal as i told before, kita bz sekolah. Tapi ada seekor tu yang sezaman dengan Tommy yang mati tadi, kita sempat selamatkan dan dialah satu-satunya anak Mimi yang kita pelihara. Kita letak nama dia Tony. Tony nie comel, ada iras-iras Sally, bulu putih pastu ada tompok hitam. Tapi takda tompok oren macam Sally. Just putih tompok hitam. Memang comel. Tapi Tony nie pun tak lama dengan kita pasal Tony nie bengong sangat. Dia suka sangat berak kat ceruk dapur. Kita banyak kali ajar pun tak paham-paham, tak macam kucing2 yang kita pelihara sebelum ni. Lagi pun Tony ni jantan, so ayah kita tak nak Tony nantik besar balik rumah luka-luka macam Panther dan Tommy. (Waktu Tony mula membesar, Tommy pun mula menghilangkan diri dan tak balik-balik lagi. Memula kita rasa risau dan sedih, tapi bila dah 2x rasa macam tu, kita macam dah lali pulak. Yang Mimi pun, sejak Tommy ghaib, dia pun ghaib sama. Huhu...)

So pada satu hari tu, ayah kita hantar Tony kat Masjid Bangsar, pastu ayah kita kata, tak lama lepas tu, dia nampak ada seorang kanak-kanak merengek kat ayah dia nak jaga Tony bila dia nampak Tony mengiau-ngiau keseorangan (eh silap, keseekoranlah, kan? haha..  belasah jela..) Memula kita marah kat ayah kita sebab hantar Tony tanpa pengetahuan kita, tapi bila ayah kita beritahu yang dia nampak budak tu akhirnya mengendong Tony dan terus menaiki kereta Mercedese, kita rasa berbesar hati dan berharap agar Tony tak dianiaya. Yela, maybe budak tu tengok Tony nie comel je, so dia excitedlah nak bela. Jangan dia buli Tony sudah!

Bulu si Tony tu lebih kurang macam kucing di atas ni - putih keseluruhan bertompok hitam

Pastu abang sulung kita jumpa Tyson kat pasar, yakni seekor kucing jantan yang sangat comel dan mempunyai ekor yang sangat panjang dan lurus. Tyson waktu tu kecik lagi, dalam 4-5 bulan. Abang kita bawak ibu dia sekali. Depa dua ni macam mix jugak. Bulu kembang gitu. Tapi ibunya tak lama kami bela pasal kita waktu tu masih bz sekolah. So tinggal Tyson jela. Tyson ni pulak akhirnya menerima nasib yang sama macam Tony sebab suka berak merata-rata. Ayah kita dah tension. Last2 dia pun buang Tyson kat masjid. Dan rasanya Tyson pun akhirnya dapat penjaga baru macam Tony pasal Tyson nie comel jugak.

Warna bulu Tyson lebih kurang macam kucing ni, cuma Tyson lagi kembang bulunya dan lagi comel wajahnya!


Tak lama pastu, abang kita yang lain terjumpa lagi seekor kucing kat pasar. Bulu dia semua putih, ekor kembang. Dia nie kira mix persian jugak, cuma mungkin dah lama duduk kat Malaysia, dia dah jadi macam ala-ala Domestic Cat mix Persian Cat. Haha. Sangat lawak! Tapi mata dia sangat cantik. Warna biru. Kucing ni betina. Abang kita bawak balik rumah, bagi kat kita. Kita pun apa lagi, tersangatlah happy sebab dapat 'kawan' baru. Comel pulak tu. Dan memandangkan kucing kali ni tak macam kucing biasa, dengan mata biru, dengan bulu lebat mengembang, so kita bubuh nama dia Sally.

Ya. Sally.

Kalau korang nak tahu, sejarah nama Sally yang kucing sekarang nie diambil sempena nama kucing Sally yang mix Persian nie laa... So bermulalah kehidupan kita dengan Sally. Adalah dalam setahun dua kita pelihara Sally. Pastu Sally mula menghilangkan diri sehingga kita gagal mengesannya lagi. Tak lama pastu kita pun berpindah dari kawasan itu. Huhuhuu...

Sally kita yang dulu macam inilah lebih kurang. Mata biru + bulu separa kembang


So amacam?

Best tak dengar pengalaman kita dengan kucing-kucing tu semua?
Tapi sayangnya, kita tak ada even sekeping pun gambar mereka semua, sebab masa tu mana ada kamera digital. Kamera kompak pun kita tak ada, nak pinjam kamera ayah, macamlah ayah nak bagi kita pinjam. Time tu kan kita budak-budak lagi. So kita just bagi kucing contoh jela yek? Just untuk menggambarkan bagaimana rupa kucing-kucing kita tu.

Lagi satu, kucing-kucing yang kita bela sebelum ni, kita bela ala kadar je. Memang tak ada peruntukan sebab kita kan budak sekolah. Keluarga kita tak ada pun yang gila kucing macam kita, depa just suka-suka gitu je sebab depa tahu kita nie gila kucing. So makanan harian si Panther, Tommy, Mimi, Tony, Tyson dan Sally yang dulu tu, semuanya makan makanan biasa je. Nasi berlauk ikan. Jarang kita bagi mereka makan whiskas ke friskies ke etc pasal time tu kita budak sekolah. Jadi mereka semua tak merasalah makan sedap-sedap macam yang Sally rasa sekarang ni. Sally kita yang sekarang nie, ada masa Whiskas dengan Pro Diet pun dia tak layan pasal kita dah terajar dia makan sedap-sedap macam KFC, McD etc. Tapi kita takdalah layan sangat. Tegas jugak. So Sally kita nie selalu jugak kena marah dengan kita pasal kita tak nak dia demand sangat. Marah mama kat anak... hahaha...

Sekarang kita ada Sally si Kucing Comel dan anak-anak dia lima ekor. Tapi anak-anak dia tu kita terpaksa bagi kat orang sebab ayah kita dah bising. Kita terpaksa akur sebab kita akui kita memang kurang masa untuk jaga kucing banyak-banyak. Sally seekor pun ada masa ayah kita bising-bising pasal keletah dia kadangkala agak ganas dan suka menjahanamkan barang dalam rumah. Gegege...!!!

Si Sally dan anak-anak bulus dia yang comel


Akan datang kita cerita pengalaman kita bela arnab pulak yek?
Take care ye semua. (^_^)

















25 Mar 2011

Sally si Kucing Comel Tonton Youtube!

Tadi masa tengah kemas-kemaskan skrin pc, tetiba terjumpa satu video Sally masa dia berumur lingkungan 4-5 bulan. Kita hampir lupa yang kita pernah rakam aksi dia tonton kartun animasi Bambi kat youtube.

Cuba korang tengok aksi Sally.
Main sentuh-sentuh skrin pc pulak dah.

Ish ish ish!!




Amacam?
Comel ke tak Sally kita nie?
Comel laa sikit dari korang, kan kan kan??
Hehehe...



Letih. Lesu. Nak Gaji Ribu-ribu.

Tadi kita MC. Kita mintak off dari bos kita tak nak meniaga sebab kita tak berapa sihat. Nasib baik malam semalam memang ada insiden yang dapat membuktikan kita memang kurang sihat. Kalau tak bos kita tu (yang juga merangkap abang kandung kita) memang payah nak bagi kelepasan untuk kita ambil cuti. Kita orang kuat dia katanya.

So aktiviti siang tadi, memula kita selesaikan semua keperluan dan penjagaan anak-anak kucing kita (yang merangkap anak-anak kucing kesayangan kita tuh, Sally si Kucing Comel tuh), dari kerja membersihkan sangkar mereka, sehinggalah memberi mereka makan setelah badan mereka semua dibersihkan terlebih dahulu.

Dah setel anak-anak bulus, kita bersiap nak pi Midvalley. Bukan nak shopping yer, tapi kita nak beli sedikit keperluan untuk diri kita dan anak-anak bulus kita.

Kita masuk Pets Wonderland untuk cari ubat bagi menghapuskan kutu-kutu yang telah membiak kat badan anak-anak bulus kita. Capai sikit makanan untuk kucing kesayangan, Sally bucuk, kita terus masuk Pharmacy Caring untuk beli keperluan kita pulak. Dah siap, kita singgah Secret Recipe untuk rembat sepotong Tiramisu dan sepotong Indulgence. Jam dekat pukul 7.00 pm, kita rushing sikit untuk bayar parking kereta sebelum keluar dari Midvalley.

Sampai kat simpang nak masuk kawasan perumahan, kita singgah kedai kejap untuk beli top up Digi dan Maxis. Mak pesan sate minang, jadi kita beli pulak sate minang 4 bungkus. Ngam-ngam azan maghrib, sate minang dah siap dibungkus dan kita pun segera pecut sebab mak nak berbuka dengan sate minang yang kita beli tu.

Dah selamat sampai rumah, dah lepas letih, kita tengok dompet.

Main-main macam tu je, kita habis almost RM160. Hanya keluar untuk tak sampai 2½ jam, kita habis almost RM160.

Lama kita termenung. Bukan menyesal duit habis. Tak. Tapi kita fikir, betapa besarnya kos hidup zaman sekarang. Mana yang berkemampuan, kira bertuahlah, tapi mana yang tak berkemampuan, macam mana mereka nak teruskan kelangsungan hidup mereka? Ini yang kita fikir. Kita yang gaji -+RM2000 ni pun, boleh dikatakan cukup-cukup je, walhal makan minum dan rumah semua mak ayah tanggung. So bayangkan kalau RM2000 nie gaji untuk seorang suami yang punya tanggungjawab itu ini? Tak menangis dibuatnya?

Zaman sekarang bukan masanya untuk pertikaikan harga barang mahal, harga komoditi naik. Sebab semuanya berpusat kepada bekalan minyak dunia. Sekarang Arab tengah perang sana sini, so tak mustahil harga minyak akan naik lagi, sekali gus akan mengakibatkan harga barangan akan naik. Jadi zaman sekarang ialah zaman di mana kita semua kena cari jalan dan kena berfikir, macam mana nak cari duit lebih dan macam mana nak dapat gaji lebih. (Of courselah dengan cara yang betul dan halal, yer!)

Sekarang kat otak kita cuma fikir satu je.

Yer. Kita cuma fikir satu je caranya, yakni macam mana nak tambah income agar boleh dapat ribu-ribu lagi per month tapi dengan cara bijak tanpa perlu menghadapi kesesakan jalan raya pada setiap pagi dan setiap kali balik kerja sebab kita jenis kurang sabar untuk berhadapan dengan kesesakan jalan raya pada setiap hari!

Tapi buat masa nie, biarlah rahsia, ok? (^_^)

24 Mar 2011

Arghhh..... Kutu!!!

Kita nak pi kedai peliharaan haiwan satgi pasal anak-anak bulus kita semua dah dijangkiti kutu...

Aiseh!

Nie yang kita rasa nak lempang-lempang je semua kutu-kutu tue...
Berani depa semua hinggap kat badan kesayangan kita tuh...

Nantik dia..
Balik nie siaplah ko wahai sang kutuS!

Grrrrrrrrrrr!!!

Jalan Jalan Cari Makan!

Oouiii oouii...
Macam mana... nampak tak sedikit perubahan kat site kita nie??

Haa.. pasni kita tak payah nak tulis Assalamu'alaikum setiap kali tulis entry baru ekk???

Sebab kat atas tu kita dah boh salam sekali dengan ucapan selamat sejahtera...
Siap dengan salam meoww meoww lagi kat korang semua..
(yang mostly my silent reader!)
ala kita tahu laa.. ingat kita tak tahu ke korang suka curi-curi baca?? ada rekod taw! :p

Posting kali nie kita nak tujukan buat korang yang suka makan sedap-sedap...
Last week kita berkesempatan pergi ke Restoran Istana Bambu kat Ampang...
Restoran nie macam restoran Perahu Kg. Baru yang kita pernah pergi bulan puasa lepas, yakni restoran nie pernah masuk dalam rancangan Jalan Jalan Cari Makan (JJCM).
Tapi kali nie kita pergi sebab ada 'orang tue' dapat bonus... so merasalah kesedapan duit bonusnya itu... ehehe...

So apa lagi, kita pon gunakanlah peluang keemasan ini dengan menketedarah seberapa banyak yang boleh...
Orang belanja, bukan selalu dapat peluang macam nie... kan kan kan?? Hehehe...

Dahlah... kita malas nak cerita panjang panjang...
Korang layan jelaa gambar kat bawah nie k!

  

Istana Bambu dari pemandangan luar

Di antara menu yang sempat dikamerakan!


Inilah dia tukang belanja kami makan! Haha.. 


Minah nie act je lebih! 

 Nak interframe jugak? Haa ambik! 

Dia nie tok sah cakaplaa... kaki posing!

Sile panggong ko! 

Alala... menu lambat sampai eh? 


Ayah kita yang encem! 

 Mekacey k! Lenkali dapat bonus byk2 leh blanje lagi...
Ehe!


Nak tahu lebih lanjut tentang restoran nie, korang boleh rujuk sini.





















21 Mar 2011

Hujan Oh! Hujan... Anak-anak Sally Kesejukan!

Assalamu'alaikum & meoww meoww semua....

Well... sekarang area PJ/KL dan sekitarnya asyik hujan je sebulan dua kebelakangan nie....
Dan, kita pon rasa macam nak demam dek cuaca yang tak menentu macam nie... (+_+)

Hmmm... apa pun, kita tetap bersyukur sebab kita hanya ditimpa hujan, sedangkan wilayah Honshu especially di Sendai telah dilanda gempa bumi dan tsunami! Dianggarkan 20,000 orang menjadi korban kali ini... MasyaAllah!

Takpalah. Anggaplah hujan itu hujan rahmat... pemberi sumber rezeki untuk kita semua bagi menghidupkan segala jenis tumbuh-tumbuhan yang melata di muka bumi ini....

Cuma yang kesiannya, anak-anak Sally. Sejak kita letak kat dalam sangkar di luar ruang tamu rumah kita, hujan makin kerap pulak turun setiap petang. Kita bagi kain buat selimut, bukan depa paham pon.
So ayah dah bising. Katanya kita tak boleh nak jaga kesemua anak-anak kucing tu. Kita diarah untuk 'melepaskan' anak-anak Sally tu kat sesiapa yang dapat jaga depa berlima tu sebab ayah dah tak tahan dengan najis depa yang dah mula mengeluarkan bau yang kurang enak, sedangkan kita bukan selalu ada kat rumah untuk bersihkan sangkar depa cepat-cepat!

Huhu kita sedih, tapi, kita kena akur dengan perintah ayah pada kali ni. (-_-)

Dapat pelihara Sally nie pun dah kira rahmat bagi kita. So daripada ayah mengamuk, better kita ikut nasihat dia kali nie. Yelah, kita paham. Kita busy, kurang masa untuk tengok anak-anak kucing tu setiap masa, so ini semua memberi impact kat ayah kita. Ayah kita bukan tak suka kucing, tapi keadaan rumah sekarang tak mengizinkan untuk pelihara kucing. Itulah yang selalu ayah kita kata.

Sekarang kita tengah usaha untuk cari pencinta kucing macam kita yang sudi untuk jaga anak-anak bulus nie. Semua ada 5 ekor, tapi tadi pekerja ayah dah booking seekor, so tinggal 4 ekor lagi.

Huhu kita memang sayang sangat nak lepaskan, tapi apakan daya... kita tinggal kat rumah bertingkat-tingkat... so memang payah nak jaga kucing banyak-banyak sebab depa takdak ruang untuk main pasir kat luar rumah.

Ya Allah, mintak-mintaklah tahun nie kita dapat rumah baru... boleh kita pelihara kucing banyak-banyak tanpa hadapi masalah macam nie... dan kalau boleh, kita nak ambik balik depa berlima tu untuk kita jaga bila dah ada rumah baru kelak...

Kita sayang depa... sayang Sally dan anak-anak bulusnya itu...  (-_-)




17 Mar 2011

MATTA FAIR 2011 vs Anak Sally Dah Nakal

Assalamu'alaikum... meoww meoww buat semua pembaca blog kita nie...
Tak kisahlah korang suka kucing ke tak ke... asalkan korang bukan pembuli haiwan, korang dah dikira ok untuk join site nie... kita tak suka pembuli a.k.a penganiaya haiwan pasal orang tu mesti hatinya jahat. Kan?

Ahad lepas buat pertama kali kita pergilah ke MATTA FAIR dengan seorang kawan kita. Sebelum sebelum nie, kita just dengar-dengar je tentang MATTA FAIR nie, tapi tak pernah terfikir nak pergi pasal masa tu ingat MATTA FAIR nie macam high class punya event... walhal bendanya sama je macam Book Fair @ PC Fair tu semua...

Cis!

Kalaulah kita tahu macam tu je MATTA FAIR, kompem dari dulu lagi kita akan mengaktifkan diri ke sana sebab kita nie memang suka jalan jalan cari pasal. Hehehe...

Takpelah. InsyaAllah mulai tahun depan, kita memang bersiap sedialah untuk MATTA FAIR 2012.

Kalau korang tanya kita, ke mana kita teringin nak pergi sekarang??
Kita nak pergi Jepun. Serius.

Ala... tahulah Jepun sekarang tengah tsunami. Takpelah. Kita nak pi sana bukan sekarang pun. Paling-paling pon setahun lagi. Ingat murah ke nak ke Jepun? Negara yang living cost dia... mak aiii... cecah RM ratus-ratus sehari. Perghhhh! So kena standby duit dari sekarang kalo kita bebenar nak pi sana.

Kita teringin nak pi sana pasal kita teringin nak masuk Disneyland dia.
Nak main roller coaster dia. Eh, macam berani je nak main.. Ehehe...

Pastu nak tengok cara hidup orang Jepun ni. Yela.. Jepun kan terkenal dengan rakyatnya yang paling rajin dan paling kuat membaca di dunia. So kita nak tengok benda nie semua depan mata. Bosan asyik dengar-dengar dan tengok kat tv je.


 
Booth Jepun Matta Fair 2011
   
tengok, kita dah berangan kekonon dah kat Jepun...
siap dengan bunga sakura palsu kat belakang tu... ceh!
  
Dan yang paling penting, kita nak cari 'Kudou Shinichi' kita kat sana...
Nape? Tak caya, ye?
Tak caya, sudah! :p


cuba letak 'SHI" kat depan perkataan nie...
perkataan apa yang akan terbina? :p


Dalam negara plak, kita tengah plan nak pi Langkawi.
Serius, kita tak pernah pi sana lagi. Kesian, kan? Huhuu...


pandang booth nie, automatik kita fokus kat Bali...

Menyentuh tentang Sally si Kucing Comel kesayangan kita nie, tadi dia dah pandai nak alih anak-anak dia kat atas katil kita. Kita tak bagi, dia merajuk. Last-last kita kurung dia dengan anak-anak dia sekali kat dalam sangkar. Hahaha... Sowilaa Sally, sayang, sayang jugak... tapi batas manusia dengan haiwan kena jaga jugak. Kan kan?

Tapi sekarang kita mula terfikir, kat mana tempat paling selamat untuk letak anak-anak dia nie ek? Pasal sangkar tu macam tak selesa untuk 'mereka' berenam. (Sally + anak-anak dia 5 ekor). Kalau nak biarkan kat bawah katil dalam bilik kita macam sebelum nie, dah tak boleh pasal anak-anak Sally dah nakal-nakal semua... dah pandai merayau sana sini.... Habis satu bilik kita ditawafnya... Jenuh nak moop lantai bilik tetiap hari.

time tido jela 'mereka berlima' nie tak merayau...

Hmmm... mana nak letak yek?

Kalo korang nak blah, korang blah laa dulu ek pasal kita nak pk jap nie...

Mana nak letak anak-anak Sally yek?? Ouii ouiii..

12 Mar 2011

Jenayah Pecah Kereta : Giliran Ayah Saya Menjadi Mangsa!

Assalamu'alaikum dan salam meoww meoww semua...



Tengah hari tadi, baru je nak lepak-lepak lepas penat kerja, tetiba abang ipar tepon rumah, kata kereta ayah kita kena pecah.



Dengar je berita tu, kita, ayah kita dan mak kita bergegas turun ke bawah. Dalam hati dok terfikir, siapa punya angkaralah nie...



Memula ada jugak terfikir, mungkin kerja sekelompok jiran kami yang dengki dengan kami (rujuk entry ini), tapi kami cepat-cepat buang prasangka itu sebab tiada sebarang bukti untuk menuduh sesiapa.

Turun je dekat parking kereta, kita tengok cermin tingkap kiri (tempat duduk sebelah pemandu) telah hancur cerminnya. Pecah berderai!

Geram je kita tengok kereta ayah kita dah jadi macam nie...


cermin dah dipecahkan oleh si malaun

butiran cermin tingkap yg dah pecah + tinted

Nak buat report polis pun tak guna pasal kes ini terlalu remeh... malah kes Sharlini hilang pun sampai sekarang tak dapat jawapan, ini kan pulak nak bagi polis siasat kes kecik macam ni.

So terpaksalah guna jalan kedua.

Bomoh?

Owh, tidak. Sebagai muslim yang sedapat mungkin ingin mengamalkan ajaran Islam sebaik mungkin, kami tidak akan buat perkara bangang seperti itu.

So nak buat apa?

Senang je.

Kita suruh mak ayah kita buat solat hajat + istikharah.

Doa kami mudah je.

Mintak Dia beri petunjuk siapa yang buat kerja jahat nie dan berdoa agar si penjenayah yang buat nie takkan senang duduk dan gelisah 24 jam atas dosa yang dia lakukan... dan dia takkan aman selagi tak datang mintak maaf kat ayah kita.

Mudah, kan?

Islam ajar 3 step untuk pastikan sesuatu benda tu berhasil dari mula sampai habis.

Usaha(ikhtiar) + Doa(solat etc) + Tawakal(berserah pada-Nya)

1. Usaha (report polis tak guna, so just tengok kesan jenayah... tgk brg takda yg hilang, so leh jangka penjenayah ialah budak nakal yg baru belajar nak jadi penjenayah.) So usaha hanya mampu setakat itu.

2. Doa (akan dilakukan malam ini, insyaAllah).

3. Tawakal (tengoklah nanti apa keputusannya... :)


Wallahu'aklam.

Jepun dilanda Tsunami Setelah Gempa Bumi Sekuat 8.9 SR

Assalamu'alaikum & meoww meoww buat semua meowwmania...
Meowwtakmania pon bleh join the club kalo korang rasa nak join... hehehe...

Kali nie kita rasa sedih sket arr... (T_T)

Bukan apa... kita baru je 'terminat' dengan negara Jepun... dan dah mula tanam hajat nak pi sana satu hari nantik...

Tapi tengah hari tadi, Jepun dah digegarkan dengan gempa bumi dengan gegaran hampir 8.9 skala ricter.

Sob sob sob...

Youtube nie akan menceritakan segala-galanya...










Jepun memang selalu dilanda gempa bumi dan tsunami lantaran bentuk muka buminya yang dikelilingi lautan pasifik.

Moga-moga semua rakyat Jepun tabah dan semoga semua muslim dan muslimat di Jepun khasnya di Kobe, berada dalam keadaan terkawal dan dilindungi yang Maha Esa senantiasa.

Korang semua... doakan yang terbaik untuk rakyat Jepun, khasnya rakan muslim kita di sana termasuk rakyat Malaysia dan pelajar Malaysia di Jepun sana...

Apa pun, kita semua almaklum, rakyat Jepun majoriti memang rakyat paling kuat semangat dan 'ter'rajin di dunia.... (^_^)

9 Mar 2011

anak kucing tomei tomei dah buka mata... =)

Assalamu'alaikum...
Meoww meoww meoww buat semua meowwmania dan jugak meowwtakmania... hahaha...


Kalo korang masih ingat, kita dah janji hari tu untuk paparkan anak-anak kucing kita yakni anak si Sally a.k.a kucing comel kita tu yang dah buka mata...

So kat bawah nie ialah gambar-gambar anak-anak kucing yang comel-comel itu...

Sangat-sangat tomei sebab ibunya si Sally memang tomei... hahaha...

So, jom tengok!

Yiiihaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!









Apa macam? Sangat comel kan? Kalo tak comel maknanya korang jeles dengan kecomelan mereka ini... hahahaa... :p

3 Mar 2011

Susur Galur Kita

Assalamu'alaikum dan selamat sejahtera buat semua meowwmania dan meowwtakmania...

Entry kali nie kita nak cerita sikit pasal susur galur kita nih..

Tapi mesti korang tertanya-tanya, kan? Ngape tetibe ajerk kita nak cerita pasal asal usul keturunan kita nie...

Macam nie...

Isnin lepas kita teman kawan kita pi Melaka...
So sepanjang perjalanan tu kami berborak macam-macam topik....
Bermula dengan sesi luahan rasa, pastu mula meraban sampai terkeluar topik susur galur nie...

Kalo korang ada facebook kita... Kat sana kita banyak tepek pic kita rerayau kat Indonesia... Pastu ada sesikit kat Singapura... Selebihnya of courselah kat Malaysia k!

Kita ni yang pastinya Melayu tulen. Lahir kat Kuantan, Pahang, Kod ic -06- lagi tuh!
Hahaha...

Cuma mak ayah kita memang lahir kat Indonesia... Kat Sumatera, (Propinsi Riau Daratan). Kalo korang ada kaji sejarah, bahasa Riau ni sama je macam bahasa Melayu kita ni. Tu pasal orang panggil mereka sebagai Melayu Riau. Cuma mak ayah kita ni lebih dekat dengan Kampar... (korang kaji sejarah Perak tu, kan ada nama daerah tu Kampar, kan? Orang Kampar lah yang bukak Kampar kat Perak tuh!) Bahasa Kampar nie pulak tak jauh beza dengan Bahasa Negeri 9. So itulah bahasa mak ayah kita.

Mak ayah kita mulanya takmo menetap kat Malaysia, tapi disebabkan masa tu Malaysia tengah hangat dengan kes perkauman yang peristiwa 13 Mei 1969, so kerajaan Malaysia masa tu menyekat mana-mana permit Melayu Indonesia especially Melayu Riau-Kampar macam mak ayah kita ni sebab nak suruh menetap kat Malaysia bagi meramaikan lagi kaum Melayu di Malaysia. Makna kata, tak semua warga Indonesia tu kerajaan Malaysia main rembat je... tak.. kerajaan tapis dulu... sebab Indonesia ni besar... 1001 macam kaum ada... so setiap kaum tu berbeza... jadi kaum spisis Melayu-Riau-Kampar ni memang tak jauh beza dengan Melayu Negeri 9. Malah Asal usul Negeri 9 pun ramai berasal dari Minang Sumatera, which is still kat Propinsi Riau Daratan. Pak Nil aka Aznil Haji Nawawi ni salah seorang yang berketurunan Minang, Bukit Tinggi, yang terletak di Propinsi Riau Daratan.

Kita yakin sure ramai yang tak tahu pasal hal nie, kan??
Takpa... sekarang dah tahu, kan?? Haha...

So terpaksalah mak ayah kita potong permit dan jadilah mereka sebagai warganegara Malaysia yang terpilih. Ehe! Macam best, kan? :p

So kenapa kita lahir kat Kuantan, Pahang?

Nie lagi best nak cerita.

Arwah atok kita (bapa kepada ayah kita) ialah anak jati Pekan, Pahang. Arwah lahir di Pekan tetapi meninggal di Sumatera. Dan arwah moyang kita pulak (atok kepada ayah kita) ialah anak jati Pekan Pahang jugak dan meninggal di Pekan. So sampai sekarang Pekan tu takleh dipisahkan dengan kami sekeluarga pasal dah beranak pinak sedara kami kat sana. Menurut cerita keluarga kami, arwah moyang kita nie merupakan pembantu kepada Al-Marhum baginda Sultan Abu Bakar. So keluar masuk Istana tu memang rutin. Pasal perangai Sultan nie... ehem ehem... pepaham sendiri laa... Ala tengok jer cerita dulu-dulu... tak jauh beza pun dengan realiti... Paham tak? Tak paham sudah!

Kita lahir kat Kuantan pasal asalnya mak ayah kita menginap kat umah arwah atok sedara kita. Arwah atok membuat perniagaan songkok dan rehal (tempat letak Muqaddam & Al-Quran) sejak tahun 1945 kalo tak silap kita. So kalo korang gi Bando Kuantan, korang jumpa Toko Sinar Maju, yang jual songkok dan ubat-ubatan dan kitab-kitab agama... haa... itulah perniagaan warisan arwah atok sedara kita nie.... sekarang anak cucu dia yang teruskan perniagaan tu... kita setiap kali balik Kuantan, selalu lepak situ! Hehe..) So keturunan kita nie memang jenis berdagang dan meniaga. Arwah moyang pon dedulu ada lot kedai kat Pekan. Tapi sekarang dah takda pasal ada masalah apa tah. Pasal tu sampai sekarang kita pun still meniaga. Dah memang darah keturunan macam tu. So takleh nak wat apa dah, kan? :p

Kita pernah tanya ayah kita, kenapa keturunan kita berpindah randah macam tu?

Sebabnya, dulu kan zaman perang. Bila Belanda serang Indonesia, depa lari ke Tanah Melayu dan beranak pinak plak kat situ. Bila Jepun attack Tanah Melayu, depa pindah Indonesia balik, dan beranak pinak pulak kat sana. So macam tu laa lebih kurang. Demi survival dan demi meneruskan kehidupan. Arwah atok sedara kita pernah rasa kena tampar dengan tentera Jepun.

Sekarang nie.. bila dah beranak pinak... so memasing merantau... macam arwah adik mak kita, dia bina keluarga dia kat Jakarta, so kita pun merasalah pi Jakarta buat pertama kalinya pada tahun 1996... dan sejak itulah sekali sekala kita akan turun ke Jakarta, Sumatera dan sesekali jenjalan ke Jogja, Bandung, Puncak etc. 

Di Singapore pun kita ada sedara. Sedara belah mak rasanya. Kali pertama kita ke Singapore tahun 1995. Rumah sedara kita ni kat Chua Chu Kang. Kenangan paling best, kita boleh tersalah beli tiket MRT... penyudahnya, bila sampai stesen, tiket kita tak lepas untuk kita keluar pasal kurang bayaran. Hahaha... Tapi kita agak menci Singapore pasal rakyat dia anti sket dengan Malaysia. Huh! Tapi bab disiplin, kebersihan, memang kita kena belajar banyak dengan Singapore. Berbeza dengan Indonesia, depa memang kena belajar banyak dengan kita pasal depa banyak yang tak ada adab! Huh!

Owh, yer... kita pun ada sedara (sedara belah ayah) kat Australia. Depa menetap kat Sidney. Selalu ajak kita sekeluarga datang melawat depa di Sidney pasal depa dah pernah dua tiga kali datang rumah kita. Kami kata, tunggulah... nantik kami datang... hahaha... Depa kata, tiket depa support. Takpalah, kami masih mampu untuk bayar sendiri, cuma buat masa ni masih belum tergerak hati nak pi sana. Tengoklah nantik. Depa ni asalnya Indonesia jugak, tapi Indonesia yang dah moden... macam sedara kita yang kat Jakarta tula.. ala, macam yang korang tengok sinetron kat TV tu, macam tulah depa nie..  Putih-putih lawa lawa macam Belanda (sebab atok moyang belah ayah memang ada keturunan Belanda + mak tiri ayah ada keturunan Cina) Tapi syukurlah depa masih ingat sedara dan tak sombong. Dan lagi best, depa nie dah dikira jutawan taw!

Macam mana? Best tak jadi kita? Ada sedara kat banyak tempat? Best kan? Hehehe...

Bestnya bukan apa. Pasal kita akan banyak belajar pasal adab budaya dan peradaban depa bila kita pi sana. Betoi dak? (haha... dah slanga kedah plak dah... tawlaa ada kawan owang Kedah... hahaha...)

Tapi siyes weh. Memang best. Setakat ni paling jauh kita pernah pi, KSA. So kita belajar pulak budaya masyarakat arab kat sana. Paling tak boleh lupa, aiskrim vanila dia dengan daging kebab + roti nan + kari daging unta. Perghhh... meleleh-leleh bila teringat. Kalo kat Indonesia plak, takleh lupa dengan nasi Uduk + Pecal Lele... (nie kat Jakarta... kalo kat Sumatera, kita suka sate minang dia. Pure ok, tak macam kat KL tu... tak ori! :p )Singapore? Nothing interesting pasal dah modern. Hahaha... jahat tak kita? Nampak sangat anti Singapore! :p

Tapi betul. Jadilah hobi travelling nie sebagai hobi yang membangun minda. :)
Jangan asyik ingat shopping je. Itu sampingan je. Tapi ingatlah apa firman Allah? Dia suruh kita melata-lata kat bumi nie untuk merenung setiap kejadian langit dan bumi nie agar kita ada rasa feel yang mendalam untuk kita luahkan rasa takjub dan rasa teruja kita...  Tengok laut, tengok awan bertingkat-tingkat, tengok sungai, tengok padang pasir, tengok gunung ganang... Woowwww!!! Such an amazing creation! So tak semena-mena kita akan terautomatik memuji-muji kebesaran Allah, Tuhan Maha Pencipta dan Maha Bijaksana.
Am i rite? Kan?

Satu lagi... Allah jadikan kita nie berbilang kaum... untuk apa? Bukan untuk kondem ko hitam aku putih atau untuk berbangga aku kaum Quraisy, aku kaum Yahudi ko Melayu.. Tak tak.. bukan macam tu.. Islam ajar kita apa? Saling kenal mengenali dan ambil iktibar dan pengajaran yang elok daripadanya. Yang tak berapa nak molek tu, jangan ambik. Camtu.

Aloh aloh... dah rupe bersyarah plak kita nie yek?? Hehehe...

Hmmm... Oklah.
So itulah sedikit sebanyak tentang asal usul kita sekeluarga. Apa pun, sebagai seorang rakyat Malaysia yang dilahirkan di Malaysia, kita bangga jadi anak Malaysia taw!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perhatian!

***Kepada korang-korang yang dah follow blog kita, kita ucapkan jutaan terima kasih dan sebagai membalas budi, sila tinggalkan alamat URL blog korang di Kotak Cakaran untuk kita follow balik. TQ!
***Semua kandungan blog ini adalah milik blogger sepenuhnya dan semua idea dan penulisan terilham dengan spontan dan boleh jadi ianya muktamad atau boleh jadi ianya boleh berubah. Harap maklum!

Tentang Blogger

Ieza Hafizah cuma seorang manusia biasa macam korang jugak. Sebelum ini bekerja sebagai Pereka Grafik (percetakan) serta QC cum Admin dalam bidang percetakan, tetapi sebelum tu pernah menyandang jawatan sebagai Plate Maker untuk seketika. Namun disebabkan bakat dan minatnya telah terarah untuk menjadi seorang peniaga, kini Ieza Hafizah bekerja sepenuh masa untuk perniagaan kecil-kecilan milik keluarga. Cita-citanya moga satu hari nanti, beliau dapat membuka sebuah perniagaan miliknya sendiri, seterusnya merealisasikan impiannya untuk meramaikan lagi usahawan Melayu Islam di Malaysia ini, insyaAllah!