Duit Belanja Sally

27 Nov 2011

Mari Berhijrah!

1433

Saat ini, jam di monitor saya menunjukkan pukul 1.21 am (mungkin agak cepat berbanding monitor korang!) di mana tarikhnya menunjukkan 27/11/2011.

So tak payah cerita panjang sebab satu Malaysia, bahkan satu dunia Islam dah tahu yang 27/11/2011 merupakan 1 Muharam 1433.

27/11/2011 = Ahad = 1 Muharam 1433

So kat sini saya nak ucapkan Selamat Menyambut Ma'al Hijrah.
Kalau boleh tu, jangan sambut kosong.
Banyak-banyakkanlah muhasabah diri... sebab kita nie selalu je buat salah silap, kan?
Jadi try untuk berazam nak jadi terbaik, terbaik dan terbaik selalu.
Dan memang susah untuk menjadi baik dan nak jadi yang terbaik kerana perjalanan menuju ke arah kebaikan itu selalunya akan dihujani dengan 1001 ujian dan cabaran getir, yang ada ketikanya kita rasa macam nak mengalah jer. Kan?
Dan saya paling benci bila satu ketika tu hasutan nafsu lebih mendominasi akal, di mana ada kalanya kita tewas jua, kan?
Sesungguhnya istiqamah itu payah nak dilakukan jika kita tidak persiapkan benteng keimanan yang kukuh dan utuh.

Tapi takpa.
Jika hari ini kita gagal mengawal emosi, gagal mengawal nafsu jahat, jangan terus lari dari Allah.
Sebabnya,  jika setiap hari kita nak yang terbaik, dan kita berusaha sedaya tenaga untuk mencapainya,
InsyaAllah satu hari nanti Allah akan makbulkan juga doa kita.
Yang penting, jangan putus asa dan berusaha senantiasa!

Selamat Berhijrah...
Dan sebaik-baik penghijrahan ialah hijrah yang diredhai-Nya. (^_^)

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc?

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perhatian!

***Kepada korang-korang yang dah follow blog kita, kita ucapkan jutaan terima kasih dan sebagai membalas budi, sila tinggalkan alamat URL blog korang di Kotak Cakaran untuk kita follow balik. TQ!
***Semua kandungan blog ini adalah milik blogger sepenuhnya dan semua idea dan penulisan terilham dengan spontan dan boleh jadi ianya muktamad atau boleh jadi ianya boleh berubah. Harap maklum!

Tentang Blogger

Ieza Hafizah cuma seorang manusia biasa macam korang jugak. Sebelum ini bekerja sebagai Pereka Grafik (percetakan) serta QC cum Admin dalam bidang percetakan, tetapi sebelum tu pernah menyandang jawatan sebagai Plate Maker untuk seketika. Namun disebabkan bakat dan minatnya telah terarah untuk menjadi seorang peniaga, kini Ieza Hafizah bekerja sepenuh masa untuk perniagaan kecil-kecilan milik keluarga. Cita-citanya moga satu hari nanti, beliau dapat membuka sebuah perniagaan miliknya sendiri, seterusnya merealisasikan impiannya untuk meramaikan lagi usahawan Melayu Islam di Malaysia ini, insyaAllah!