Duit Belanja Sally

21 Jan 2013

Kucing korang macam ni tak?

Sally the third saya ni ada satu pe'el pelik sikit.
Bagi saya kira peliklah sebab selama saya bela kucing, seumur hidup tak pernah pulak saya berhadapan dengan pe'el kucing sebegini.
 
Cer teka apa perangai peliknya itu?
 
Makan durian?
Nope!
 
Sally tak makan durian, sebab belum sempat Sally nak sentuh durian, tuannya dulu dah sapu habis!
Muehehehe...
 
Ok ok serius.
 
Sally saya nie... suka nak teman saya mandi.
 
Pelik tak?
Apa??? Tak percaya???
Betul laa. Mana ada tipu. Saya serius ni. Tak perlu sampai dua rius tiga rius untuk membuktikan keseriusan saya ni. Huhu.
 
Betul. Percayalah. Kerana ianya benar. :)
Sally si kucing comel saya ni suka teman saya mandi.
 
Haha. Lawak kan? Tapi inilah realitinya.
 
Biasanya, kucing takut air, kan?
Jangankan nak usik air tu, bahkan dengar bunyi air pun dah jadi fobia, kan?
Macam Sally saya yang sebelum ni, Sally the Second tuh... Sally idung itam tuh...
Sally tu, jangankan jejak kaki ke bilik air... dengar air mengalir pun dah mencanak dia lari!
 
Tapi tidak bagi Sally the Third nih...
Memang berlawanan benar pe'elnya dengan Sally the Second...
 
Sally nie, kalau saya kehilangan dirinya sekitar rumah nie...
Andaikata kat ruang tamu dia takda, kat dapur dia takda, kat bilik dia takda, kat luar rumah dia takda... So jangan panik sangat.
Cuba cari dia kat dalam bilik air... InsyaAllah dia ada di situ.
 
Nak tahu dia buat apa?
Dia dok tengok je mana-mana air yang menitik, dia ralit perhatikan ke mana air tu mengalir.
Pastu tangan dia yang halus mulus kiut miut tu mulalah mengacah-acah air yang mengalir tuh.
Serius. Sangat comel. Comel sungguh. Amat cute aksinya mengacah-acah begitu.
 
Bab teman saya mandi ni, pada mulanya dia tak macam ni sangat.
Tapi sejak tahun lepas saya perasan, setiap kali saya masuk bilik air, dia pasti terlebih dahulu akan berlari berlumba dengan saya. Dan bila dia tahu saya nak ke bilik air, dengan pantas dia pintas saya dan masuk dulu ke bilik air.
Sally saya ni bijak. Kalau dia nampak je saya sangkut tuala kat bahu, maknanya dia tahu lepas tu saya akan ke bilik mandi. So dia pun cepat-cepatlah masuk bilik mandi. Nak masuk sama sebab nak main air.
 
Pelik, kan?
 
Banyak kali jugak saya halau dia keluar.
Tapi nak tahu apa jadi?
Kat luar pintu bilik air tu, mulalah dia menendang-nendang, buat bising sambil mengiau tanpa henti.
Selagi saya tak bukak pintu tak bagi dia masuk, memang takkan berhentilah ekor dia dok libas-libas pintu bilik air tu.
Kadang tu kalau dia geram sangat, sampai kepala pun dia hantukkan ke bilik air.
Punyalah nak masuk sangat dalam bilik air tu.
 
Adoiii... macam-macam hal jugak pe'el kucing ni yek?
Ingatkan manusia je pandai nak ada perangai pelik-pelik ni.
Rupa-rupanya kucing pun 2x5 je macam manusia.
Haha...
 
So sekarang ni, tiap kali saya nak mandi, memang kena standby jelaa untuk bagi dia masuk sama.
Dan dia bukan main suka bila saya tak halau dia lagi.
Laju je dia masuk bilik air tu.
 
Tapi kalau saya mandi lama sangat, contohnya membasuh baju ke, memberus lantai ke, tahu pulak dia mengiau nak keluar. Mungkin lama sangat gamaknya, dah gigil badan dia tu, so rasa sejuk. Tu pasal baru dia reti nak keluar. Kalau tak, bergolek jela dia kat dalam sinki dok tengok air teratai. Mungkin dia rasa cantik kot air tu mengalir halus-halus macam tu. Mungkinlaa kan. Mungkin. Hehe...
 
Pernah terdetik nak rakam aksi dia ni.
Tengoklah nantik. Kalau saya rajin k.
Hohoho...
 
Kucing korang takda perangai pelik ke?
Haha...   :p

~ieza~ blog suka-suka

3 comments:

meowwmania said...

haha..sama dgn MOMON saya :D

Ieza Hafizah said...

momon pon suke teman tuannya mandi eh? hehe...

Anonymous said...

kucing saya si mumu dan si betty suka makan durian...mumu suka sangat tidur dlm selimut dan kat celah paha kita sampai kaki kita.krem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perhatian!

***Kepada korang-korang yang dah follow blog kita, kita ucapkan jutaan terima kasih dan sebagai membalas budi, sila tinggalkan alamat URL blog korang di Kotak Cakaran untuk kita follow balik. TQ!
***Semua kandungan blog ini adalah milik blogger sepenuhnya dan semua idea dan penulisan terilham dengan spontan dan boleh jadi ianya muktamad atau boleh jadi ianya boleh berubah. Harap maklum!

Tentang Blogger

Ieza Hafizah cuma seorang manusia biasa macam korang jugak. Sebelum ini bekerja sebagai Pereka Grafik (percetakan) serta QC cum Admin dalam bidang percetakan, tetapi sebelum tu pernah menyandang jawatan sebagai Plate Maker untuk seketika. Namun disebabkan bakat dan minatnya telah terarah untuk menjadi seorang peniaga, kini Ieza Hafizah bekerja sepenuh masa untuk perniagaan kecil-kecilan milik keluarga. Cita-citanya moga satu hari nanti, beliau dapat membuka sebuah perniagaan miliknya sendiri, seterusnya merealisasikan impiannya untuk meramaikan lagi usahawan Melayu Islam di Malaysia ini, insyaAllah!